Mindenkinek az életében vannak olyan ízek, ételek, amik a gyerekkorára emlékeztetik. Nekem az egyik ilyen a vadas, amit drága Nagyanyó mindig a szülinapomra csinál :) De csakis akkor, mert macerás az elkészítése. Mivel eddig csak évente egyszer tudtam enni, volt benne valami különlegesség, ami miatt mindig nagyon vártam azokat a bizonyos születésnapi ebédeket.
A recept már évek óta megvan, de soha nem mertem nekikezdeni, mert féltem az elkészítésétől.
Ma végre rászántam magam... :)
Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 500 g marhalábszár
- só, bors
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 nagyobb fehérrépa
- 10 babérlevél
- 1 + 5 dl víz
- 2 + 3 ek mustár
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 ek liszt
- 1 ek porcukor
- 2 kk ecet
- 1 csomag spagetti vagy makaróni
Elkészítés:
- A vajat a kuktában megolvasztom, majd az apróra vágott hagymát üvegesre párolom benne.
- Közben megmosom, megpucolom a húst, kisebb darabokra vágom és kiklpofolom. Sózom, borsozom és 2 ek mustárral vékonyan megkenem mindkét oldalukat.
- A húsokat a hagymára teszem, majd felöntöm az 1 dl vízzel.
- Lezárom a kuktát és először magas - majd amikor már nem gőzölög - közepes lángon kb. 30 perc alatt majdnem készre párolom a húst.
- Míg a hús puhul, a tésztát felteszem főni, megpucolom a répákat és karikára vágom őket.
- Fél óra elteltével kinyitom a kuktát és a húshoz adom a répakarikákat, a babérlevelet, majd felöntöm 5 dl vízzel.
- Innentől már csak közepes lángon készre párolom a húst és a zöldséget kb. 20-30 perc alatt.
- Amikor kész, tányérra szedem a húst - letakarom, hogy ne száradjon ki - félreteszem.
- A kuktában maradt zöldséges léhez hozzáadom a 3 ek mustárt és botmixerrel pürésítem.
- Elkészítem a habarást. A tejfölhöz hozzákeverem a lisztet és a porcukrot, majd az egészet a lepürésített zöldségekhez adom és összeforralom.
- Végül hozzáadom az ecetet és ha kell utána ízesítem.
Nekem a vadas makarónival az igazi, de zsemlegombóccal is lehet enni :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése