2013. április 2., kedd

Túróval tölött foszlós kalács


Ha húsvét, akkor kalács.
Igaz, nálam jelen esetben nem ajánlónak, húsvét előtt készült, hanem húsvét hétfőn, de kalácsot nem csak ekkor lehet készíteni, így bármikor jól jöhet a recept :)

Mivel nem akartam simát készíteni, így törtem a fejem valami jó kis tölteléken. Na, nem kell semmi extrára gondolni, hagyományos ízeket szerettem volna. A dió és a mák bejglibe került, ezért végül túróra esett a választásom.

Egy jó kis túrókrémet készítettem, így ha nem fogy el azonnal, akkor még másnap is finom puha marad :)


Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 30 + 15 g porcukor
  • 30 g vaj
  • 15 g élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél vaníliarúd
  • 1 dl tej + 2 ek porcukor - a kalács megkenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 170 g túró
  • 1 dl habtejszín
  • 30 g porcukor
  • 1 tk zselatinpor
  • fél citrom leve

Elkészítés:
  • A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a 30 g cukrot, belemorzsolom az élesztőt, majd a sütőben 40 fokon felfuttatom.
  • Közben kimérem a lisztet, belereszelem a citrom héját, megsózom és hozzáadom a 15 g porcukrot.
  • Mikor az élesztő már majdnem kész, a lisztes keveréket is beteszem a sütőbe, hogy picit langyos legyen, így a felfuttatott élesztőnek nem "hideg" lisztben kell dolgoznia.
  • Az élesztős tejet hozzáöntöm a liszthez, nagyjából eldolgozom, majd belereszelem a vajat, hozzáadom a tojások sárgáját, a vaníliarúd kikapart magjait és jól eldolgozom, míg egynemű masszát nem kapok.
  • A tésztát letakarva a sütőben 40-50 fokon duplájára kelesztem kb 30-45 perc alatt.
  • Közben elkészítem a tölteléket.
  • A tejszínt a cukorral kemény habbá verem, majd hozzáadom a szűrőn átpaszírozott túrót, a zselatint és citrom levét. Viszonylag sűrű masszát kell kapnom, ami jól kenhető lesz.
  • A kész tölteléket felhasználásig hűtőbe teszem.
  • Amikor a tészta duplájára kelt, újra jól átdolgozom, majd ismét kelesztem 10-20 percig.
  • Az elkészült tésztát 3 egyenlő részre osztom, gyors mozdulatokkal még egyszer átgyúrom, majd egyenként lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtom őket.
  • A kinyújtott tésztát (a hosszabbik oldala van felém) vékonyan megkenem a töltelék 1/3-ával, és feltekrem magam felé, mint a bejglit.
  • A 3 megtöltött tésztahengert összefonom, a végeit behajtom, a fonat alá és az így kapott kalácsot sütőpapírral bélelt formába teszem.
  • Utoljára kelesztek rajta egyet, de ekkor már csak letakarva, szobahőmérsékleten.
  • Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel).
  • A kalácsot a formában megkenem a cukros tejjel, majd kb 1-1,5 óra alatt készre sütöm.
  • Sütés közben még 2-3 alkalommal megkenem a cukros tejjel. Ha a teteje kezdene túlsülni, fedjük le alufóliával és így süssük tovább.



Nincsenek megjegyzések: