Ha húsvét, akkor kalács.
Igaz, nálam jelen esetben nem ajánlónak, húsvét előtt készült, hanem húsvét hétfőn, de kalácsot nem csak ekkor lehet készíteni, így bármikor jól jöhet a recept :)
Mivel nem akartam simát készíteni, így törtem a fejem valami jó kis tölteléken. Na, nem kell semmi extrára gondolni, hagyományos ízeket szerettem volna. A dió és a mák bejglibe került, ezért végül túróra esett a választásom.
Egy jó kis túrókrémet készítettem, így ha nem fogy el azonnal, akkor még másnap is finom puha marad :)
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g liszt
- 30 + 15 g porcukor
- 30 g vaj
- 15 g élesztő
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- fél vaníliarúd
- só
- 1 dl tej + 2 ek porcukor - a kalács megkenéséhez
Hozzávalók a töltelékhez:
- A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a 30 g cukrot, belemorzsolom az élesztőt, majd a sütőben 40 fokon felfuttatom.
- Közben kimérem a lisztet, belereszelem a citrom héját, megsózom és hozzáadom a 15 g porcukrot.
- Mikor az élesztő már majdnem kész, a lisztes keveréket is beteszem a sütőbe, hogy picit langyos legyen, így a felfuttatott élesztőnek nem "hideg" lisztben kell dolgoznia.
- Az élesztős tejet hozzáöntöm a liszthez, nagyjából eldolgozom, majd belereszelem a vajat, hozzáadom a tojások sárgáját, a vaníliarúd kikapart magjait és jól eldolgozom, míg egynemű masszát nem kapok.
- A tésztát letakarva a sütőben 40-50 fokon duplájára kelesztem kb 30-45 perc alatt.
- Közben elkészítem a tölteléket.
- A tejszínt a cukorral kemény habbá verem, majd hozzáadom a szűrőn átpaszírozott túrót, a zselatint és citrom levét. Viszonylag sűrű masszát kell kapnom, ami jól kenhető lesz.
- A kész tölteléket felhasználásig hűtőbe teszem.
- Amikor a tészta duplájára kelt, újra jól átdolgozom, majd ismét kelesztem 10-20 percig.
- Az elkészült tésztát 3 egyenlő részre osztom, gyors mozdulatokkal még egyszer átgyúrom, majd egyenként lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtom őket.
- A kinyújtott tésztát (a hosszabbik oldala van felém) vékonyan megkenem a töltelék 1/3-ával, és feltekrem magam felé, mint a bejglit.
- A 3 megtöltött tésztahengert összefonom, a végeit behajtom, a fonat alá és az így kapott kalácsot sütőpapírral bélelt formába teszem.
- Utoljára kelesztek rajta egyet, de ekkor már csak letakarva, szobahőmérsékleten.
- Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel).
- A kalácsot a formában megkenem a cukros tejjel, majd kb 1-1,5 óra alatt készre sütöm.
- Sütés közben még 2-3 alkalommal megkenem a cukros tejjel. Ha a teteje kezdene túlsülni, fedjük le alufóliával és így süssük tovább.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése