Az egyik kedvenc gyümölcsöm a málna. Alig várom a nyarat, amikor végre marékszámra lehet enni. Úgy az igazi, ha az érett szemeket a bokorról lehet szedni és frissen megenni. Régebben, nagypapáméknál volt néhány bokorral és minden évben alig vártam, hogy termőre forduljon. Mostanában be kell érnem a piacon kaphatóval, ami sajnos nem olyan szép, nem olyan gurulós :) Így, a kevésbé szép szemeknek hol is lehetne jobb helye, mint egy finom, friss nyári sütiben :)
Hozzávalók:
- a tésztához:
- 220 g liszt
- 30 g porcukor
- 150 g vaj
- 2 ek hideg víz
- a krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor (nem főzős)
- 1 tojássárgája
- 2 dl tej
- 1 dl joghurt
- 1 citrom leve és héja
- A tésztához a hozzávalókat alaposan összegyúrom, hogy egynemű tésztát kapjunk, majd hűtőbe teszem, kb 20-30 percre (én mélyhűtőbe szoktam fele időre, hogy ne kelljen annyit várni :)
- Közben elkészítem a krémet. A pudingport elkeverem a tojássárgával és a tej felével, így egy nagyon sűrű krémet kapunk.
- A joghurtot a tej másik felével és a citrom reszelt héjával felforralom.
- Amikor felforrt, hozzákeverem a sűrű krémet részletekben, végül belefacsarom a citrom levét. Felhasználásig hűtőbe teszem.
- A sütőt előmelegítem 180 fokosra (légkeveréses).
- A picit megdermedt tésztát kb 3-4 mm vastagra nyújtom és 8 cm átmérőjű köröket szaggatok belőle.
- A tésztakorongokat kivajazott, kilisztezett mini tortaformákba helyezem. Csak óvatosan nyomkodom bele, hogy a formát felvegye, de sütés után könnyen kiszedhető legyen.
- A tésztakosárkákba alufóliát teszek, majd sütőgyöngyökkel töltöm meg és vaksütéssel megsütöm. Ha nincs otthon sütőgyöngy, bármilyen hüvelyessel helyettesíthető :) Csak az a fontos, hogy legyen valami súly, ami nem engedi a tésztát felpúposodni.
- 10-15 perc alatt megsülnek a kosarak, majd óvatosan kiszedem belőle a gyöngyöket és hagyom, kihűlni.
- A kész kosárkákba 2-3 szem málnát teszek, majd a krémmel befedem, a tetejét mentával díszítem.
- Tálalásig hűtőbe teszem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése